20 Nisan 2011 Çarşamba

TEKNOLOJİ DEVRİMİ SCOUTİNG!

Teknolojinin birçpk alanda ilerlediğini görüyoruz sporda bundan nasibini aldı ve Scouting adı altında bir sistem kurdu.Bu kavram günümüz futbolunda Avrupa’da çok bilindik bir hal almışken, Türkiye’de bu konuda somut bir adım atılmadığından çok fazla bilgi sahibi değiliz. Futbol terminolojisine “Futbolcu İzleme” ve “Futbolcu Keşfi” gibi anlamlar ile giren bir kavramdır.Çok ğraşmalı bir iş olsada sonunda detaylı bir şekilde nasıl bir futbolc aldığınızı biliyorsunuz yada sizdeki fubolcuların ne derecede nerde olduğunu görüyorsunuz! Futbol adına verilebilicek bütün detaylar bu sistemde mevcuttur.
Dünyada bütün büyük kulüpleri Scouting ekiplerini uzun yıllardır bünyesinde barındırıyor. Bu ekip normal sezon oynanırken dünyanın dört bir yanında futbol liglerini ve organizasyonlarını izliyor. Bir futbol takımının Scouting ekibi yılda izlediği yüzlerce karşılaşmada binlerce futbolcuyu takip etme fırsatı buluyor. Scouting ekibi, koordinatörlerinin yapmış olduğu parametrelerle futbolcular hakkında raporlar hazırlıyor. Mevkilerinin özelliklerinden, kulüpleri ile olan sözleşmelerine kadar birçok bilgiden oluşan bu veritabanı transfer dönemlerinde yapılacak adımlarda değerlendiriliyor. Özellikle Ajax’ın başını çektiği birçok dünyaca ünlü kulüp yıllardır bu yöntemle transfer ettiği oyuncuları futbola kazandırıyorlar. Bu yöntemi Ajax’dan sonra en çok kullanan kulüplerin başında Barcelona, Lyon ve Porto gibi kulüpler geliyor.
Ülkemizde ise bu konu ile ilgili atılmış somut bir adım yok. Bu konuda özellikle Serdar Bilgili başkanlığında ve İbrahim Altınsay gibi dünya futbolunu çok iyi bilen yöneticiler önderliğinde birkaç adım atılsa da günümüzde pek bir örnek göremiyoruz. Bu yöntemin Türkiye’deki güncel savunucusu ise şu anda bir takım çalıştırmayan Ersun Yanal. Faty Papy transferi bu sistemin bir meyvesi ancak bu yöntemin başarılı olması için bu tür transferlerin sayısının artması gerekli. Ülkemizde top oynayan ve 20 yaş altında olan Sercan Yıldırım, Batuhan Karadeniz gibi oyuncuların kulüplerinin belirli periyotlarla kapısının çalınması da tamamen Avrupa’daki Scouting ekiplerinin işi.
Scouting ekibinin işi sadece dünyada oynayan genç oyuncuları kulüplere kazandırmak değil. Dünyanın birçok yerinde yaşları ilerlemiş de olsa başarılı olabilecek oyuncuları rapor etmekle de görevliler. Bu yönleri ile “Transfer Komitesi” olarak da çalışıyorlar. İbrahim Altınsay tarafından Beşiktaş’a kazandırılan Gunti’de bu yöntemle transfer edilen bir oyuncu.
Ayrıca,Scouting ekibinin kurulması maliyetli bir iş değil. Dünyanın her bölgesinde küreselleşme ile birlikte seyahat ücretleri makul hale gelmiş gözüküyor. Futbol maçlarının biletleri de çok uygun. Her sezon milyonlarca euro transfere ayıran kulüplerimiz çok uygun bir bütçe ile bunu gerçekleştirebilir.


Bu sistemin Türkiye'de daha hızlı bir şekilde yayılması gerekiyor, artık kulakdan duyma yada referans alarak futbolcu alınmaması ve yeni keşifler yapılması için en kısa zamanda bu şekil bir sistem kurmamız gerekiyor...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder